Donald Trump

Trump – en øllet oplevelse

Forleden havde jeg fornøjelsen at se en genudsendelse af første diskussionsrunde mellem Donald Trump og Hillary Clinton. Jeg er ikke typen, der henter mine nyhedsopdateringer fra fjernsynet (foretrækker aviser og radio), men denne diskussion den 26. september mellem de to kandidater til USA’s præsidentpost ved valget 2016 ville jeg ikke gå glip af. Det var første gang, jeg så republikanernes kandidat live.

Det var en ubehagelig type, der tonede frem på min computerskærm fra Hofstra Universitetet i New York. Jeg kendte udmærket til hans synspunkt om, at man burde bygge et højt hegn langs grænsen til USAs sydlige nabo Mexico, og hans bombastiske udtalelser om, hvorledes arbejdspladser i USA forsvinder til udlandet. Det sidste gentog han også, da ankermanden Leister Holt ville høre kandidaternes bud på, hvordan man sikrer den amerikanske lønmodtager flere penge i lønningsposen (på grund af den stigende sociale ulighed). Det var bare ikke et svar på studieværtens spørgsmål. Og Trump kom ikke særligt meget ind på løsninger på det problem.

Hen mod slutningen blev præsidentkandidaterne mere og mere nærgående over for hinanden, så at fokus mere hvilede på kandidaternes vandel end deres handel. Trumps moralske habitus var ikke for hyggelig. Ét er, at han ikke betalte så meget skat, at det gjorde noget (og kroede sig af det!), og heller ikke betalte de håndværkere, som havde bygget den luksusvilla, han selv var så stolt af, men at han ligefrem brystede sig af ikke at have forberedt sig til den TV-transmitterede debat, men i stedet tilbragt dagen på golfbanen, det slog mig. Han rettede den type slag mod ikke blot politisk korrekthed, men også god og ansvarlig politisk opførsel — at sætte sig ind i tingene, forberede sig til møder, vide noget om det, som man har meninger om, at bevare respekten for sin politiske modstander (Trump har udtalt om Hillary Clinton “she is the devil” — “hun er den onde selv.” ).

Jo, man kan sagtens møde den slags mennesker andre steder, men det er som regel nogle meget øllede typer, der intet ved om, hvad de snakker om, er for fulde til at svare på spørgsmål eller bare snakker udenom. Eller som er så meget imod det politiske etablissement, men alligevel vil lege politiske kandestøbere, og derfor falder den ene gang efter den anden i sine egne politik-foragtende udtalelser. Vi kender dem fra familiefester, disse halvdrukne onkler, somme tider tanter, der kun er budt ind til festen, fordi blodets bånd også udstrækker sig til dem, og som fremfører mere og mere pinlige kommentarer til alting, herunder politik, alt som festen og beruselsen skrider frem. Og vi forsøger at lukke ørerne på os selv og vore børn og skærme os mod deres ignorance.

Vi er alle individer, alle politiske entiteter. Vi kan styres, og vi kan styre. Det sidste gælder ikke mindst i demokratiske stater. Det er enhver borgers pligt at forholde sig til landets styrelse enten ved sin stemme alene eller ved aktiv deltagelse i debatter, såvel offentligt som privat, at handle politisk ved at stemme, demonstrere, købe politisk ind, lytte til andre og føle og agere ud fra et medansvar for den helhed, vi lever i. Politik forsvinder ikke, fordi vi vender det ryggen. Nogle vender politik ryggen. Nogle foragter det. Det er ud fra det segment af befolkningen, at Donald Trump kommer. Og det er de typer, som han appellerer til:Folk, som er hinsides sund fornuft.

Lad os fæste lid til, at de amerikanske vælgere stemmer på den kandidat, som har fødderne solidt plantet i jorden. Ikke i fanatismens skyer, ikke i dumhedens afgrunds dybder, men i jordhøjde. Vel har Hillary Clinton sine skyggesider (klodset til at passe på sine emails og så lyve om omfanget af sikkerhedsbristerne), men det er i kategorien sløseri, ikke faktaresistens og idioti. Og der er ganske megen gennemtænkt politik, man kan læse på hendes website hillaryclinton.com, og som minder om løsninger, flertallet af danske vælgere kunne skrive under på som en løsning på vore hjemlige udfordringer.

Så kære amerikanere, vis os europæere, at I ikke vil give dumhed en plads på sejrsskammelen den 8. november. Hold jer fra Donald Trump som præsident.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *